Home / Wijkcentrum de Stek

Wijkcentrum de Stek

wijkcentrum de stek
Wijkcentrum de Stek is een centrale ontmoetings- en activiteitenplaats in Velsen-Noord. Velsen-Noord is een van de zeven woonkernen van de gemeente Velsen en valt op door zijn bijzondere ligging: dichtbij Beverwijk en gescheiden van de rest van de gemeente door het Noordzeekanaal.

Nadat in 1979 de toenmalige Mel door brand volledig in de as werd gelegd, vond het buurtcentrum een plek in de gereformeerde kerk aan de Grote Hout of Koningsweg. Staf, bestuur, vrijwilligers en Openbare Werken van de gemeente Velsen hebben samen hard gewerkt om het gebouw geschikt te maken voor activiteiten. In 1981 werd het gebouw feestelijk geopend. Een belangrijk onderdeel van het toenmalige sociaal-cultureel werk vormden het vrouwenwerk, activiteiten voor Spaanse, Italiaanse en Turkse wijkbewoners en de Velsennoordse Aktiviteiten Kommissie (VAK). Deze laatste werd opgericht ter vervanging van de opgeheven Oranje vereniging.

Helaas moest het buurtcentrum na zo’n 14 jaar weer naar een ander onderkomen verhuizen want de klimaatbeheersing in dit kolossale pand werd een groot probleem.

Het nieuwe pand, het voormalige vormingscentrum aan de Wijkermeerweg, werd in zo’n anderhalf jaar tijd, met name door inzet van een geweldige groep vrijwilligers, omgeturnd tot buurtcentrum (hier komen de begrippen ‘oude Mel’ en ‘nieuwe Mel’ vandaan). Het buurtcentrum kreeg nog landelijke bekendheid, door de onvoorziene hoge kosten die de hele verbouwing met zich meebracht, in het programma ‘Over de balk’.

In 1998 begonnen alle activiteiten aan de Wijkermeerweg. Met veel plezier werd er gebruik gemaakt van het Wijkermeercentrum dat aan al onze wensen voldeed. In de nieuwjaarsnacht van 2012 kwam daar helaas een einde aan toen De Mel opnieuw in vlammen opging. De Mel vond onderdak bij Watervliet en deze werden samengevoegd tot De Mel-Watervliet.

Ondertussen is De Mel-Watervliet verhuist naar een gloednieuw onderkomen, namelijk: De Brede School in Velsen-Noord. Met het intrekken in een gloednieuw gebouw werd het ook wel eens tijd voor een gloednieuwe naam. Daarom heten wij u voortaan welkom in Wijkcentrum de Stek!

Nieuws

Ken het verleden van jouw wijk

Op woensdag 10 april van 13.30 uur tot 15.00 uur vertelt Fred Schweitzer in wijkcentrum De Stek over...

Apr 01, 2019

Internationale Vrouwendag viering in De Stek

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, dit wordt gevierd in Wijkcentrum de Stek in Velsen-Noord....

Mar 04, 2019

Programma Zomipo 2018-2019

Zomipo is al 20 jaar hét zondagmiddagpodium van Velsen! Het programma voor het nieuwe seizoen 2018/2019...

Sep 13, 2018